Botox

Vad är Botox?

Botox är ett läkemedel som har använts i flera år för medicinska och estetiska behandlingar. Botox är ett varumärke på ett toxin tillverkat av bakterien Clostridium botulinum. Det finns andra märken, som Dysport och Xeomin. Botox är den term du hör oftast eftersom det var det första injicerbara botulinumtoxinet.

Varför Botox?

De vanligaste indikationer är att behandla hyperdynamiska rynkor i ansikte (på pannan, kråksparkar och hakan) samt halsen, som kan leda till statiska rynkor. Svår underarmsvettning (hyperhidros), tandgnissling samt spänningshuvudvärk/ kronisk migrän.

Hur fungerar Botox?

Botox blockerar signaler från nerverna till musklerna. Den injicerade muskeln kan inte dra ihop sig. Det gör att rynkor slappnar av och mjuknar. Botox hjälper inte till rynkor orsakade av solskador eller gravitation.

Hur länge varar Botox effekten?

Effekterna av Botox varar i 3-6 månader. När muskelverkan långsamt återkommer börjar linjer och rynkor dyka upp igen och för att behålla effekten och förebygga rynkor rekommenderas ny behandling. Med tiden behövs glesare behandlingar då behandlade muskler oftast krymper efter flera behandlingar.

Hur går det till?

Att få Botox tar bara några minuter. Oftast behövs ingen bedövning dock om så önskas kan en lokal bedövning smörjas några minuter före behandlingen. En liten nål används för att injicera Botox i specifika muskler med endast mindre obehag. Det tar vanligtvis 2-3 dagar att få se effekt med full effekt inom 5-6 veckor efter injektion.

 

one zone.png
masseter.png

Vem ska inte få Botox?

Gravida eller ammande kivinnor. Den som har en Muskel- eller nervsjukdom. Allergi mot något innehållsämne såsom komjölksprotein. Blodförtunnande behandling.

Rekommendationer inför behandlinegn:

Det är bäst att undvika alkohol minst en vecka före ingreppet. För bästa resultat rekommenderas sluta ta antiinflammatoriska läkemedel (såsom Ipren, Ibumetin, Voltaren eller liknande) två veckor före behandlingen för att förhindra blåmärken. Undvik Omega 3, Vitamin E och rosenrot minst 48 timmar inför behandlingen. Ska inte ha behandlats med Botox senaste 3 månader.

1 PNG.png

Återbesök:

Circa två veckor efter behandlingen har vi möjlighet att utvärdera behandingen. Vi kan då fortsätta med eventuella ytterliggare behandlingar.

Utvärderingen kan vi också göra via videokonsultation.

1 PNG.png

Eftervård:

Inte röra eller massera de behandlade områdena under kommande 48 timmar, så att du inte sprider Botox till ett annat område. Rekommenderat att hålla dig upprätt i 4 timmar efter behandlingen. Undvik träning 24 timmar efter injektionbehandling. Undvik solen (solarium) och bastu i 1-2 veckor efter Botox behandling.